Informacja dla rolników w zakresie wdrożenia wymogów higienicznych na etapie produkcji pierwotnej

przez Organic Studio

W związku z otrzymanym pismem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bytomiu przekazujemy informacje dla rolników w zakresie wdrożenia wymogów higienicznych na etapie produkcji pierwotnej. Wytyczne mogą służyć jako materiał edukacyjny wskazujący na główne czynniki wpływające na występowanie zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji podstawowej owoców i warzyw. Dokument dostarcza informacji o poprawnym i jednolitym stosowaniu wymogów dotyczących higieny produkcji, sposobów niwelowania zagrożeń dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności poprzez dobre praktyki rolnicze GAP i dobre praktyki higieniczne GHP w produkcji podstawowej w okresie wzrostu, na etapie zbioru i po zbiorze świeżych owoców i warzyw sprzedawanych konsumentom w stanie surowym (nieprzetworzonych) lub w minimalnym stopniu przetworzonych.

W załączeniu:

- Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw,

- Wytyczne UE w zakresie produkcji podstawowej.

powrót

wróć na górę